590250 40 5 Grønn Beskytter 600 Albatros Vernestøvel 6 Størrelse CqPEdywZx 590250 40 5 Grønn Beskytter 600 Albatros Vernestøvel 6 Størrelse CqPEdywZx
Annonse
Kjell Arne Totland. FOTO: NTB SCANPIX

590250 40 5 Grønn Beskytter 600 Albatros Vernestøvel 6 Størrelse CqPEdywZx

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne
Totland (69) respekterer kronprinsparets valg av skole.

Annonse
Navn i nyhetene

I går ble det kjent at kronprinsparet tar barna ut av offentlig skole, og sender dem på dyre private skoler. Er det klokt av dem?

- Jeg tror dette har vært et både vondt og vanskelig valg for kronprinsparet - og at de har vært forberedt på reaksjonene. Men dette er valg de har kommet fram til etter nøye overveielse av hva som vil være best for deres to barn i den foreliggende situasjon. Det er kronprinsparet selv de første og beste til å vurdere, og det mener jeg vi må ha respekt for.

Annonse

Hva slags signaler tror du at de sender ut ved å gjøre dette?

- Det var kronprinsparet selv som i sin tid ønsket at deres barn i motsetning til tidligere generasjoner kongebarn i Norge skulle gå på en offentlig skole i nærmiljøet i Asker. Når de nå velger annerledes, er det signalet jeg først og fremst oppfatter at også kongelige barn kan ha spesielle behov, som krever en annen læreplan og en annen pedagogikk enn offentlig skole kan gi dem.

Sier de i klartekst at vanlige skoler ikke er bra nok?

- Ikke i det hele tatt. De roser skolen slik den har vært for deres barn, men velger å ta konsekvensen av sine barns spesielle behov.

Har de med dette fjernet seg fra det folkelige?

- Det skal mer til enn et skolebytte for å fjerne kongefamilien fra det folkelige. De kongelige er nok også fullt klar over signaleffekten mange tolker inn i dette - og vil motbevise det. Kronprinsbarna vil jo fortsatt ha sin vennekrets og sine fritidssysler i Asker.

I dag får Spania ny konge, noe som du skal kommentere på TV 2. Hva betyr dette for spanjolene?

- Dagen i dag er en skjebnedag og representerer et viktig tidsskille både for spanjolene og for kongefamilien. Kong Felipe VI overtok ved midnatt etter sin far, og nå skal han sammen med sin dronning bevise for sitt folk at monarkiet fortsatt har livets rett.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- I barndommen tror jeg det må ha vært Onkel Toms hytte, senere i livet Salingers Catcher in the Rye og Garcia Marques Cien Años de Soledad.

40 Grønn 590250 6 5 Beskytter 600 Vernestøvel Albatros Størrelse Annonse

Hva gjør deg lykkelig?

- Samvær med familie og venner.

Hvem var din barndomshelt?

- Min far - og siden John F. Kennedy.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er nok litt vel perfeksjonistisk og pedantisk i alt jeg gjør.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Når jeg virkelig vil skeie ut og gi meg selv en «treat», drar jeg på helgetur til København eller Stockholm, London eller Paris. For å besøke museer, samlinger og slott. Og møte venner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Mot rasisme - og for fred og solidaritet

Er det noe du angrer på?

- Kanskje at jeg sa ja til dette lille intervjuet? Det tok lengre tid enn jeg regnet med...

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

590250 Vernestøvel 40 Størrelse Albatros Beskytter 6 5 Grønn 600 - Kanskje dronning Sonja? Jeg har et bokprosjekt jeg gjerne skulle ha diskutert med henne...

[email protected]

40 Beskytter Størrelse 6 5 Albatros Grønn 600 Vernestøvel 590250